» » Paketleme ve Vakumlu Paketleme Nedir

Paketleme ve Vakumlu Paketleme Nedir

Paketleme ve Vakumlu Paketleme Nedir?

Paketleme; müşterilere teslimatı yapılmak üzere bazı ürünlerin dağılmayacak şekilde bir araya getirilerek, bu ürünlerin farklı şekillerde kaplanması eylemine denir. Vakumlu paketleme ise vakumlu paketleme makineleri tarafından paketlenecek olan ürünlerin çeşitli gazlarla teması kesilerek, paket içindeki havanın dışarı alınması sonucu yapılan paketlemeye denir.

Teknolojinin hızla gelişmesine bağlı olarak pek çok ihtiyacımız da artmıştır. Bu artan ihtiyaçların karşılanmasında zaman oldukça önemlidir. İnsanlar zamansızlıktan şikayet etmektedir. İnsanların zamandan tasarruf edebilmesi için hemen hemen her sektörde makinelerin kullanımı artmıştır. Bu sebeple pek çok sektörde kullanılmak üzere farklı makineler üretilmiştir. Üretilen bu makilerin bazıları ise vakumlu paketleme makineleri olmuştur.

Vakumlu Paketleme Makineleri Kullanım Alanları

Vakumlu paketleme ve vakumlu ambalaj makineleri eski zamanlarda ağzı açık satılan ürünlerin günümüzde rağbet görmemesi sebebi ile üretilerek; bakliyat, kuru yemiş, tahıllar, turşu çeşitleri, un ve maya gibi tozlu gıdalar dahil olmak üzere farklı alanlardaki gıda sektörlerinde kullanılmasının yanı sıra, gıda sektöründe olmayan ürünlerinde vakumlanmasında kullanılan aletlerdir. Örneğin; sanayi ve çeşitli endüstriyel alanlarda kullanılan hidrolik parçaların ve malzemelerin vakumlanmasında, pnömatik parçaların ve malzemelerin vakumlanmasında, otomotiv yedek parçaların ve malzemelerin vakumlanmasında ve inşaat malzemelerinin vakumlanmasında kullanılması mümkündür.

Vakumlu paketleme ve vakumlu ambalaj makineleri, günümüzde üretim yapan fabrika ve atölyelerin yanı sıra seracılıkta da kullanılmaktadır. Hatta seralarda vakumlu paketleme ihtiyacı 500 kilogramdan başlayıp üretilen ürün miktarına bağlı olarak 5-10-15 tona kadar olabilmektedir. Bu miktarlara bakacak olursak vakumlu paketleme makinesi hayatımızın vazgeçilmezi haline gelecektir.

Bu şekilde saklanan ürünlerin oksijen ile teması kesildiği için ürün çeşidine göre %200-%500 arasında raf ömrü uzatılmış olur. Genellikle de vakumlanmış bu paketler kare ya da dikdörtgen şeklini alır. Ebat büyüklükleri ise istek doğrultusunda değiştirilebilir.

Fonksiyonlarına Göre Vakumlu Paketleme Makineleri Çeşitleri

Vakumlu ambalaj makineleri, kullanım alanlarına göre yatay ve dikey olmak üzere 2’ ye ayrılır.  Marketler, şarküteri, alışveriş merkezleri, peynir, sucuk, bakliyat, çiğ köfte, sosis gibi gıda ürünlerinde genellikle yatay vakumlu ambalaj makineleri kullanılmaktadır. Bu makinelerin farklı tasarım halleri mevcuttur ancak bu makinelerde genelde kendiliğinden stantları mevcuttur. Motor güçleri ve vakumlama kapasiteleri yüksektir.

Dikey vakumlu ambalaj makineleri ise oldukça farklı tasarımlara sahiptirler. Örneğin ihtiyaca göre çift ya da tek dikey hazneli olabilirler. Fındık, fıstık, ceviz, badem, kahve gibi kuru yemişlerin ve kurutulmuş ürünlerin bulunduğu sektörler tarafından tercih edilen makinelerdir. Genellikle dikey vakumlu ambalaj makineleri toptancılar ve fabrikalar tarafından kullanılmaktadır. Dik hazne ile çalışma prensibine sahip olduğu için turşu gibi likit ve yarı likit gıdaların ve un gibi tozlu gıdaların vakumlanmasında kullanılmakta olan makinelerdir.

Yatay ve dikey vakumlu paketleme makineleri çalışma prensipleri bakımından birbirlerinden farklılık gösterseler bile teknik özellikleri bakımından birbirlerine oldukça benzerdirler. Genellikle yatay ve dikey vakumlu paketleme makineleri paslanmaz çelikten üretilirler. Ancak kullanılacak makinenin fonksiyonuna ve işlevine bakılarak farklı şekillerde üretilmiş olanı da bulunabilmektedir. Bazı makineler paslanmaz kromdan üretilmiştir. Bu farklılıklar makineler arasında fiyat farkını da meydana getirmektedir.

Ayrıca yatay ve dikey vakumlu paketleme makineleri ağırlık olarak, boyut olarak, kapladığı alan olarak da farklılıklar meydana getirmektedirler. Bu nedenle bu vakumlu paketleme makineleri satın alınmadan önce hangi amaçla kullanılacağına doğru karar verilmelidir. Sonrasında paketlenecek ürünlerin çeşidi, miktarı dikkate alınarak bu makinelerin kapasitesi araştırılmalı, tüm yapılan bu sörvey çalışmaları sonrasında makine seçimi yapılmalıdır.

Ayrıca satışı yapılan vakumlu ambalaj makineleri genellikle garantili ürünler olup, birçok firma parça sıkıntısı yaşanmaması için parça üretimi yapılmaktadır.